Вести

Бијело дугме у Пожаревцу за ЉКИ

У петак, 2. септембра, након отварања 53. Љубичевских коњичких игара и свечаног дефилеа, у центру Пожаревца наступиће легендарна југословенска рок група Бијело Дугме, саопштио је данас на конференцији за медије градоначелник Бане Спасовић. Као предгрупа на концерту наступиће Регина.
Поред Младена Војчића - Тифе и Алена Исламовића, Горан Бреговић у Пожаревац доводи и музичаре који га прате на његовим самосталним наступима.
Дан касније, али и дан раније такође нас очекују изненађења. Град ће за ову прилику иницирати поновно окупљање пожаревачког Симфонијског оркестра „Гвардиа“, који је основан далеке 1830. године. Они ће се у четвртак, 1. септембра Пожаревљанима представити класичним нумерама, али и песмама популарне музике и темама из филмова. Оркестар, који ће махом чинити пожаревчки музичари, биће конципиран као секција Центра за културу, а градоначелник је најавио могућност да у будућности имају самостални статус попут хора Барили.
Бане Спасовић је, говорећи о програму Игара најавио и вече тамбурашких оркестара, најпре на централном градском тргу, а потом и у улици Драже Марковића где би требало да наступи и победник “Тамбурица Фест”-а.
Спасовић је казао да ће концерт Бијелог дугмета, ако не потпуно, већим делом бити плаћен из донација и спонзорстава, које ће фирме и компаније из Пожаревца дати овој манифестацији.
Што се спортског дела тиче, ове године ће вишебојци у финалу моћи да рачунају на наградни фонд од 1,1 милион динара, док је галопска трка „Куп Љубичева“ сада вредна 2 милиона динара.
Тај податак, већ познат у коњичком свету допринео је да већ сада буду најављена учешћа такмичара из Мађарске, Бугарске, Хрватске, БиХ, Македоније али других земаља. Спасовић је казао да је фонд награда за препонаше такође повећан па очекује оштру конкуренцију и у тој дисциплине.
Подсетимо, ове године су Љубичевске коњичке игре под покровитељством Кабинета Председник Републике Томислава Николића, а очекује се и да он лично отвори ЉКИ.