Вести

Дан државности Србије обележен у Пожаревцу

У Пожаревцу је данас свечано обележен Дан државности, у спомен на дан када је 1804. године подигнут Први српски устанак, и дан када је 1835. године донет Сретењски устав.
На свечаном пријему поводом Дана државности у Свечаном салону Градске управе градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао је да „Дан државности Републике Србије прослављамо и у Пожаревцу са намером да данашњем датуму који у себи садржи два важна догађаја дамо посебан тон. сретењски устав из 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године важни су датуми у нашој историји којинас подсећају на тадашњу жељу за слободом Српског народа, али и његову намеру да Србија постане уређена држава у којој се поштују закони и слуша глас народа. Управо ти мотиви обједињени чине сав смисао одабира баш 15. фебруара за Дан државности Републике Србије.Слобода, мир и народна воља јесу ствари које су се не само кроз нашу историју губиле, биле отимане и добијане понекад пером, а понекад оружјем“.
Интонирањем химне "Боже правде" у извођењу Градског женског хора "Барили" и полагањем венаца, одата је пошта учесницима Првог и Другог српског устанка. Беседу је казивао др Гордан Бојковић.
Испред града Пожаревца венце су положили градоначелник Бане Спасовић и заменик градоначелника Саша Павловић, председник Скупштине града Бојан Илић, испред градске општине Костолац председник Скупштине Ненад Марковић. У име Градског одбора Српске напредне странке венце су положили Наташа Крстић, Саша Глуваков и Дејан Савић.