Вести

Гвардиа вечерас на Тргу ослобођења

Симфонијски оркестар Гвардиа наступиће вечерас у 21 час на Тргу ослобођења у оквиру 54. ЉКИ. На репертоару ће, како то и приличи овом оркестру бити популарна дела класичне музике са солистима, филмске музике, као и изворне народне песме у специјалним аранжманима прилагођењим извођењу симфонијског оркестра. 

Гвардиа је настала у августу 2016. године, на иницијативу виолинисткиње Теодоре Димитријевић. Град Пожаревац препознао је велики потенцијал, и одлучио да помогне оркестар, који сада ради под његовим покровитељством. Велике симпатије Пожаревљана задобили су фантастичним концертом у оквиру обележавања 53. ЉКИ, што је иначе био њихов први наступ.

Гвардију чини 50 музичара, углавном професора и талентованих ученика музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, као и неколико музичара из Београда. Диригент Гвардије је професорка пожаревачке музичке школе "Стеван Мокрањац" Снежана Миловановић. Гвардиа је следбеник Књажевско-сербске банде, првог професионалног оркестра у Србији, који је по жељи Милоша Обреновића основан у Пожаревцу 1831 године.