Вести

Најоштрија осуда насиља према женама

Жене Градског одбора Српске напредне странке Пожаревац најоштрије су осудиле недавни дивљачки напад представника опозиције Сергеја Трифуновића на новинарку Српског телеграфа Ивану Жугић. На конференцији за медије која је одржана у просторијама Српске напредне странке у Пожаревцу, новинарима су се обратиле Марија Паповић, директорка ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац, чланица Градског већа за просвету и здравство Весна Пејић и Тања Лончар, одборница у Скупштини Града Пожаревца. 

Новинарима се прва обратила Марија Паповић, која је поручила свим женама да не треба да се боје, иако све оно што су проживљавале у последње време није нимало лепо и да то није слика коју Србија жели да пошаље у свет.  

- Данас смо се окупили због напада на жене од стране појединих гласноговорника опозиције, такозваног Савеза за Србију. НЕ знам само за какву Србију? Да ли је то Србија у којој ће жене бити омаловажаване, непоштоване? Питам се да ли се тако опходе и према женама у својој кући, породици?“  Она је охрабрила све жене да слободно искажу своје мишљење и  конкуришу равноправно за сваки посао у граду. 

Она је додала и да су жене које се баве политиком, навикнуте на оштре полемике, али да нису навикле на тако грубе нападе. „Сми ми се боримо да наше мишљење буде уважено, као и да жене имају равноправан положај у друштву. То  је политика Српске напредне странке и председника Александра Вучића“ Марија Паповић истакла је да је Град Пожаревац средина која јако уважава и поштује различитости и равноправност полова, што се може видети и по томе колики се број жена налази на руководећим функцијама у граду. Она је додала и да је жалосно што последњи напад долази од јавне личности, глумца Сергеја Трифуновића, који је цењен у својој бранши и кога су Пожаревљани радо гледали на филму и у представама, и позвала све грађане да осуде такво понашање и да се не поведу за њим. „Задатак свих нас је да се боримо за бољу и толерантну Србију“, закључила је Паповић.

Весна Пејић, чланица Градског већа Града Пожаревца рекла је да свако може да бира тренутак када ће бити друштвено користан. „У овим тренуцима када се наша земља налази на највећим искушењима, и када смо сви стали иза политике нашег председника који се бори за сваки педаљ ове земље, наилазимо на ужасне изјаве опозиције. Можемо да се политички не слажемо. И не треба да се слажемо, већ да размењујемо мишљења. Али да вређамо једни друге? То није одлика чланова Српске напредне странке, нити жена из Српске напредне странке. Све смо ми нечије мајке, ћерке, супруге. Неке од нас су и просветни радници који уче децу како да се пристојно понашају. То је политика жене која има мисију да рађа децу која ће бранити своју земљу. Свако од нас може свашта да каже, али дајте да кажемо нешто паметно и да сачувамо своју земљу од овога што се дешава. Након овога не пада ми на памет да уважим и једну реченицу мог некада омиљеног глумца Сергеја Трифуновића, јер он се не либи да поред жена из Српске напредне странке напада и жене из своје странке Савеза за Србију – Биљану Србљановић, са чим смо били суочени пре неки дан. То јасно говори о њему да је женомрзац и да не подноси женски род и да није неко кога би требало пратити. Нису ми јасне ни жене које учествују на протестима заједно са њим. Нормално је имати другачије мишљење, али подржавати такве изјаве о женама, мајкама, сестрама, то ми није јасно.“, изјавила је Весна Пејић.

Тања Лончар, одборница у Скупштини Града Пожаревца најоштрије је осудила нападе упућене женама, без обзира о каквој врсти напада се ради. „Србија није држава, Пожаревац није град који ће подржати насиље над женама. Сви смо ту да бранимо демократске вредности које подржава Српска напредна странка на челу са председником Александром Вучићем. Вређајући жене које су раде свој посао или су у политици, он вређа све жене, мајке, сестре.“ Тања Лончар позвала је и на санкционисање таквог понашања.