Вести

Нова опрема за болницу у Пожаревцу

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар данас је посетио Општу болницу Пожаревац. Овом приликом је обишао постављени скенер, рендген апарат који ће бити у функцији од понедељка и ново санитетско возило. Вредност апарата и возила износе око милион евра. Министар Лончар је рекао да за рад ових медицинских уређаја је потребан и одговарајући кадар, тако да је у претходних неколико година запослено преко 160 лекара и медицинских сестара и да ће се са специјализацијом и запошљавањем наставити убудуће. Министар је додао да је лично дошао у Пожаревац да се увери да скенер ради и да има ко на њему да ради. Рекао је да у болници постоји још један старији и слабији скенер који ће остати у функцији за ковид пацијенте и хитне случајеве и да ће са овим новим модерним скенером пацијенти имати брже и квалитетније прегледе у откривању болести које могу да се лече у раним фазама. Од понедељка ће у функцији бити најновији рендген који је у ствари два рендгена у једном и други је такве врсте у Србији.

Директор пожаревачке болнице др Данко Николић се захвалио министарству и локалној самоуправи на великој помоћи у функционисању болнице. Др Николић је истакао да су у овом периоду борбе против  вируса Ковид 19  успели да одрже и зелени део болнице поготово када су у питању породилиште и онколошки пацијенти. Оно што следи, каже директор болнице, јесте да се обучи млади кадар за рад на овим апаратима и да се максимално искористе потенцијали скенера како се пацијенти не би слали у терцијарне установе. У марту треба да се пусти у рад нова трафостаница која ће комплетно покрити болницу са електричном енергијом као и индивидуалне кориснике, у оквиру ТС се налази и агрегат који ће омогућити да болница има струју и у случају нестанка електричне енергије. До краја марта очекује се отварање новог дела болнице која по својој опремљености неће заостајати ни за клиничким центрима у Београду.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је истакао да му је изузетно драго као градоначелнику али пре свега као пожаревљанину што је сва ова опрема стигла и инсталирана је у болници и да је то било неопходно за све грађане Пожаревца. Павловић је рекао да је синергија локалне самоуправе и министарства када је у питању помоћ болници одлична и да ће тако бити убудуће. Он је додао да је град у претходне три године уложио милион евра у болницу. Улагање града обухвата и ТС која ће бити пуштена у рад. Све ово се ради за добробит грађана и запослених у болници, закључио је Павловић.