Вести

Нова политика од 2017 године, оличена у новом буџету

Усвојен буџет за 2017. годину – Замењен директор ЈКП „Водовод и канализација“ - Нова политика пословања јавних предузећа – Усвојени локални акциони планови за запошљавање и унапређење положаја старих лица 
Скупштина града Пожаревца усвојила је буџет за 2017. годину. Укупан буџет износи око 3, 33 милијарде динара. У одлуку о буџету, коју је усвојила Скупштина, нису ушли очекивани приходи попут накнаде за коришћење минералних сировина, закуп пољопривредног и шумског земљишта и сл. у висини од око милијарду динара, што ће представљати укупну количину новца намењену за инвестиције.
Образлажући одлуку о буџету, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао је да ће приоритети у наредној години бити решавање питања водоснабдевања, и да ће се наставити са улагањима за побољшање услова у школама и вртићима. Што се урбанистичког развоја града тиче истакао је да очекује да се са доношењем Планова генералне регулације у наредној години и то питање најозбиљније покрене, и да планови представљају основ за то. Градоначелник је додао да ће се наставити са реформом јавних предузећа, која је у току, као и са реформом Градске управе, и да по том питању очекује мишљења и сугестије свих. „Без обзира колико ће реформе бити болне, локална самоуправа мора бити добро организована и ефикасна, а јавна предузећа не смеју бити на терету грађана“, изјавио је Спасовић и између осталог додао да је проценат ефикасности и реализације инвестиција подигнут на знатно виши ниво (око 75 процената) у односу на претходне године, и да ће се ниво реализације инвестиција додатно подићи у наредном периоду.
Одговарајући на критике опозиције да и поред значајног повећања реализације инвестиција опет остаје велика количина неутрошеног новца, шеф одборничке групе и потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић рекао је да се у претходним годинама и под претходним владајућим гарнитурама у просеку преносило између две и две и по милијарде динара, зато што је новац стајао на рачунима пословних банака, и није се користио за инвестиције. Он је упитао и ко је имао корист од тога. Држава је од тога имала само штету, да је тиме умањивана њена ликвидност и да је за недостајућа средства морала да се задужује под неповољним условима, и то је био пример недомаћинског пословања. „Сада је све то стављено под контролу и сва плаћања ићи ће преко трезора“, изјавио је Арсић.
Надовезујући се на Арсићево излагање, градоначелник Бане Спасовић додао је да су у овој години јавна предузећа имала око 600 милиона динара на рачунима пословних банака, и да им је наложено да то више не раде. Он је рекао и да је град формирао Службу за јавне набавке и да ће у будуће све јавне набавке и за индиректне кориснике ићи преко службе, и да, поучени примерима других градова, очекујемо велике уштеде. „Депозита и подрачуна више неће бити. Знаће се тачно где иде сваки динар, управа ће бити ефикасна и не одустајемо од тога“, закључио је Спасовић.
Доста полемике изазвала је тачка која се односила на давање сагласности на ценовнике јавних предузећа чији је оснивач град, и то ЈКП "Комуналне службе", ЈКП "Водовод и Канализација", и ЈКП "Паркинг сервис". Неколико одборника из редова опозиције покушало је да наметне закључак да би повећање цена комуналних услуга било удар на буџет грађана, у исто време наводећи неколико градова у Србији где су цене комуналних услуга ниже од пожаревачких.
Верољуб Арсић је ове захтеве назвао демагошким и казао да повећање цена грађани неће много осетити, али да ће оно значити поменутим предузећима. Као пример навео је да комуналне услуге поскупљују за 13 пара. Потом се јавио и заменик градоначелника Саша Павловић који је додао да ће пијачнина бити скупља за мање од 2 динара а паркинг један динар. Он је такође замерио и појединим локалним медијима да су, најављујући повећањуе цена комуналних услуга, у текст поставили само оне цене које су предложене без постојећих, те да грађани нису могли да упореде у тим извештајима колика су повећања заиста. Павловић је истакао и да је буџетом предвиђено и да ће град Пожаревац од наредне године плаћати електричну енергију за расвету у свим сеоским месним заједницама, за шта је одвојено око 27 милиона динара, и да то представља реалну уштеду за кућне буџете, јер су расвету до сада плаћали грађани сеоских месних заједница.
Скупштина је усвојила и програме пословања јавних предузећа за 2017. годину, који су по први пут рађени без додатних средстава из буџета града. Од 2017. године јавна предузеће ће своју добит користити у потпуности за инвестиционе активности, и новац неће, као што је то раније био случај, стајати на рачунима пословних банака.
Буџетом је предвиђено и повећање буџета градске општине Костолац, који сада износи укупно око 140 милиона динара, што је двоструко више него пре три године. Томе треба додати и инвестиције које ће бити предвиђене након што у буџет уђу очекивани приходи од накнаде за коришћење минералних сировина, из фонда за заштиту животне средине и сл. На Скупштини је најављено и да ће се завршетак изградње пута за Костолац реализовати у наредној години.
Посебно интересантне за грађане биле су тачке које се тичу локалних акционих планова за запошљавање теже запошљивих лица и за старе, који у укупној популацији чине око 25 % становника града. ЛАП за запошљавање предвиђа укупно девет милиона динара који ће се користити за јавне радове и самозапошљавање, а томе треба додати и новац који се очекује са нивоа рекупблике за ове намене. Усвајањем ЛАП – а за унапређење положаја старијих лица Скупштина је показала и повећану бригу за ову популацију. Планом је предвиђен дневни боравак за старија лица, клубови, помоћ у кући, СОС систем за помоћ, проширена активност народне кухиње, а у дугорочном периоду и прихватилиште за лица у кризним ситуацијама.
У тачки која се односила на именовања и разрешења највише пажње изазвала је смена на челу предузећа ЈКП "Водовод и Канализација", једном од најзначајнијих у Пожаревцу, узевши у обзир које проблеме има град са водоснабдевања. Крајем прошле године, због повећане количине нитрата вода није била исправна за пиће и грађани су се неколико месеци снабдевали водом уз помоћ цистерни. Због свега тога уведено је и ванредно стање које је трајало све до септембра ове године. Српска напредна странка затражила је одмах по добијању информације да вода није исправна за пиће одговорност директора Саше Ваљаревића, уз образложење да нису предузете све адекватне мере да се то спречи. Скупштина града Пожаревца на седници одржаној у октобру није усвојила извештај о пословању ЈКП „Водовод и канализација“, са образложењем да је, између осталог, „Увидом у извештај о реализацији програма пословања ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац за 2015. годину утврђено је да је приликом сачињавања истог на снази била ванредна ситуација. Међутим и поред те околности у извештају се нигде не спомиње ванредна ситуација нити како је превазићи. Имајући у виду ту чињеницу приликом разматрања извештаја није могло детаљно да се сагледа шта је ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац до тренутка увођења ванредне ситуације предузело да не дође до повећања садржаја нитрата у води, што представља разлог за увођење ванредне ситуације“.
Нови в. д. директор ЈКП „Водовод и канализација“ Игор Веселиновић изјавио је приликом именовања да ће главни задатак водовода и наредним месецима бити решавање питања водоснабдевања у граду. Веселиновић је рођен 1975 године у Смедереву и по занимању је дипломирани инжењер геологије. У досадашњој каријери је, између осталог, обављао и послове надзора и пројектовања система водоснабдевања широм Србије. У Пожаревцу је био ангажован испред Владе Републике Србије на пословима надзора над изградњом цевовода након увођења ванредне ситуације у граду.
Замењен је и досадашњи председник надзорног одбора Водовода Александар Димитријевић, а на то место именован је Драгиша Жугић, досадашњи члан. За новог члана надзорног одбора изабран је Слободан Перовић, дипломирани инжењер геологије.
Продужен је и мандат Љиљани Дабић на месту вршиоца дужности управитеља галерије „Милена Павловић - Барили“ за наредних девет месеци.