Вести

Обележен Дан ослобођења Пожаревца

Свечаном академијом и полагањем венаца на спомен обележја у граду, Пожаревац је обележио Дан ослобођења у Првом и Другом светском рату.
Петнаестог октобра (по Јулијанском календару), Пожаревац је ослобођен од Аустроугарске, Немачке и Бугарске у Првом светском рату, а од Немачке и њених савезника у Другом светском рату.  По традицији, и овогодишња свечаност почела је свечаним пријемом у Градском здању, а су потом су делегације у част погинулих хероја одале пошту и положиле венце крај спомен обележја у граду.
Пријему су присуствовале бројне званице, односно представници Минисарства одбране и полиције, амбасаде Русије, Украјине и Белорусије (чији су војници страдали у ослобађању Пожаревца у Другом светском рату), затим Браничевског управног округа, ГО Костолац, СУБНОР-а, Удружења која негују тековине ослободилачких ратова, као и функционери локалне самоуправе и чланови Већа.
Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић поздравио је госте у име грађана Пожаревца и уједно својим суграђанима честитао Дан ослобођења.
Међу гостима био је и помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, који је подсетио на тадашњи тежак положај српског народа и додао: "Делимо бол и са другим народима који су такође дали велике жртве, али смо поносни и на нашу црвеноармејску браћу која је храбро хрлила за ослобођење Пожаревца 1944. године", навео је Поповић.
Свечаност је потом настављена полагањем венаца крај споменика српском војнику у Косовској улици. Након одавања поште погинулима у Првом светском рату, присутни су то исто учинили и крај Спомен костурнице и Споменика погинулим родољубима на Чачалици у Другом светском рату.
Свечана академија почела је, за разлику од ранијих година, у 18 часова из разлога да што више људи буде у прилици да присуствује. Пожаревљани су то прихватили и сала је била попуњена до последњег места, те су поједини који су дошли у уочи самог почетка морали да стоје како би испратили програм.
Академији су, између осталих, народни посланици  Александар Мартиновић (шеф посланичког клуба СНС у Народној скупштини), Верољуб Арсић и Марко Гавриловић, председник Скупштине Града Краљева, Велике Плане... Телеграме подршке упутили су председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић и председник општине Земун Дејан Матић.
Присутнима се најпре обратио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић који је између осталог рекао да би наше претке, који су дали животе за слободу, највише обрадовало управо наше јединство: „Морамо у овим важним тренуцима за наш развој заборавити своје личне интересе, баш као што су и они заборавили удобност својих домова да би ми могли да се овде, вечерас слободно окупимо и говоримо. Тајна среће је слобода. А тајна слободе је храброст. - изрека је из старе Грчке и мислим да најбоље одсликава храбре претке који су нас ослобађали... Радећи више и боље, жртвујући своје време за добробит Пожаревца и Србије, на најбољи начин уважавамо и поштујемо далеко већу жртву коју су они поднели - своје животе“ - истакао је Спасовић. Нешто касније, на истој сцени додељене су Октобарске награде др Миомиру Кораћу, директору Археолошког парка Виминацијум, Војиславу Петковићу, професору музике, Лази Ристићу, спортском раднику, компанији Маркет Паркет и Центру за културу Костолац. Испред награђених, присутнима се обратио др Миомир Кораћ који се захвалио онима који су му награду доделили, али и свим важним људима у свом животу за које сматра да су такође заслужни за његову награду.
У уметничком делу програма, кратким филмовима оживљене су успомене на пожаревачке ратнике из два светска рата. Кратки филмови су се преплитали са музиком коју је изводио одличан музички трио. Након Свечане академије за све присутне припређен је коктел у холу Центра за културу.