Вести

Обележена годишњица НАТО бомбардовања

Годишњица НАТО бомбардовања обележена је свечаним пријемом за породице погинулих припадника војске и полиције  који су уприличили градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић и председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић са сарадницима. Пријему су присуствовали и представници Војске Србије, Безбедносно информативне агенције и Министарства унутрашњих послова.

Присутне госте је поздравио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да је прошло је више од две деценије како су неверица и бес због порушеног међународног права прекинуле наш свакодневни живот: “Тај тренутак био је коначна потврда нама, али и свету да је закон силе још увек доминантан и подређен интересима моћних држава.Још увек све нас боли што је та нелегитимна агресија бестидно названа операцијом “Милосрдни анђео”. Такође нас боли што већи део света тада није својим трговима ширио наше заставе и саосећао са нашим невиним жртвама којих је било више од две и по хиљада као и 12 и по хиљада рањених.  Држава осиромашена деценију пре тога, само у НАТО агресији претрпела је штету, према неким подацима, близу 30 милијарди долара. Оно што нас из Пожаревца и околине посебно боли, али у исто време и обавезује је да се вечно сећамо и деветнаесторо погинулих полицајаца и војника из Браничевског округа.  Њихова имена одзвањају и данас овим делом Србије и то не само међу вама, породицама наших погинулих хероја, већ и код свих нас.     Ми смо им захвални и дивимо се како њиховој, тако и вашој жртви која је дата за земљу Србију.  Ма колико немерљива била бол коју осећате, увек треба да је прати сазнање да су се ваши oчеви, синови, браћа и рођаци херојском погибијом сврстали у ред свих великих браниоца отаџбине  кроз њену историју.     Ту мислим на све ратнике од настанка српске државе до данас који су се уздигли од свих осталих смртника тако што су дали своје животе за свој народ и отаџбину“.

Након пријема код споменика „Слобода“ положени су венци и цвеће у част погинулих војника и полицајаца. Венце су положили представници Војске Србије, Града Пожаревца, МУП-а, породице погинулих војника и полицајаца, Градске општине Костолац, Браничевског округа, Српске напредне странаке и организација.