Вести

Обележено 30 година постојања Политехничке школе

Политехничка школа Пожаревац обележила три деценије постојања, а истовремено и 90 година од подизања зграде Дома трговачке омладине у којој се школа налази. У великој сали Центра за културу је промоција монографије „Тридесет година Политехничке школе у Пожаревцу“.

Овом приликом Граду Пожаревцу је уручено признање поводом 30 година постојања школе. Присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца саша Павловић који је најавио да ће у овој образовној установи ускоро бити започета реконструкција сале некадашњег биоскопа “Култура“, која касни због епидемије вируса корона, ова инвестиција треба да износи преко 18 милиона динара:“ У Србији, па и у нашем граду, има образовних установа које су далеко старије од вас, али мало њих се може похвалити тако брзим и снажним напретком. На свим пољима. Када је у питању унапређење инфраструктуре и осавремењивање наставних средстава ове школе, драго ми је да се подсетим списка старог свега 5 година. Од тада до данас замењена је подлога у сали за физичко, урађена комплетна хидрантна мрежа а набављене су и нове клупе и столице за све кабинете.2018. године купљен је аутомобил за обуку ученика а наредне године потпуно је опремљен кабинет за информатику и рачунарство.Уверен сам да би данас говорили и о датуму отварања и сале некадашњег биоскопа “Култура“ која се налази под кровом ваше школе, али тај, као и многе друге планове успела је да одложи ова ситуација са пандемијом ковид 19.Наглашавам одложи, а не прекине, тако да сам сигуран да ћемо већ наредне године поново отворити врата ове сале, не само за ученике и професоре Политехничке школе, већ и за све остале грађане који ће тиме добити још један репрезентативан културни простор са дугом и сјајном традицијом.Предвиђено је да сала буде опремљена према најсавременијим стандардима, а њен капацитет ће бити нешто мање од 300 седишта.Све ове инвестиције ви сте заслужили и оправдали преданим радом и резултатима који граду и грађанима служе на понос. Подсетићу да се коришћење електронског дневника у Србији спровело захваљујући вама и још неколицини школа које су учествовале у том пилот пројекту. Захваљујући вашим запажањима у раду тог система, данас је он свакодневица у нашој просвети и као такав доказ да су информационе технологије област у којој грабимо крупним корацима ка најразвијенијим земљама. Имао бих још много похвала и сугестија да вам упутим али оставићемо то за наше будуће радне састанке којима се радујем, јер знам да ћемо на њима, заједно, изградити сјајну будућност за ваше ђаке.“

Директор политехничке школе Дарко Радовановић је овом приликом рекао политехничка школа данас има 17 одељења и близу 500 ученика и више од 60 запослених: „Своју образовно васпитну мисију наша школа је започела 5. октобра 1990. године и за ових 30 година постојања школа је дала велики допринос у области образовања и културе, не само у оквиру локалне заједнице већ и на нивоу Републике Србије, а од ове године после реализоване сарадње са Кадикој Гостепе средњом стручном школом из Истанбула, име школе је постало препознатљиво и у међународним оквирима“.

На данашњој свечаности уручена су и признања свима који су дали свој допринос у развоју рада школе као и јубиларне награде запосленима.