Вести

Отворене 53. Љубичевске коњичке игре

Свечаним дефилеом улицама Пожаревца, уз ватромет и концерт Регине и звезда вечери – Бијелог дугмета отворене су 53. ЉКИ.
По традицији, спортским данима претходи дефиле у центру града, који је био далеко гламурознији и организованији него у протеклом периоду. Од ове године, како је најавио  председник Републике Србије Томислав Николић, који је отворио игре,  Република Србија ће бити покровитељ ЉКИ. Бројне званице, међу којима је било представника председништва, Владе Републике Србије, народних посланика, амбасадора и представника више великих компанија, као и председника околних општина, програм отварања манифестације који је завршен фантастичним концертом Бијелог дугмета, уз присуство око 20 000 посетилаца, показали су да је Пожаревац у тим тренуцима био центар Србије. Љубичевске коњичке игре су дефинитивно добиле посебан значај међу манифестацијама у Србији а и шире.
Присутнима се први обратио градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић који је рекао:
„Пожаревац је пре више од пола века захваљујући људима који су имали визију и ослушкивали жеље и навике грађана, направили ЉКИ. Коњ као традиција овог краја од када је Милош основао ергелу, имају заправо своје корене чак из половине 15 века, када се према подацима турског пописа на овом простору организовано гајила најбоља грла на европски начин за потребе војске. Све то казује да тада, ствараоци манифестације које ће представити Пожаревац, нису имали велику дилему, шта узети за њен симбол. Па и сам Љубичевски вишебој, по чему се пожаревачке игре разликују од осталих сусрета љубитеља коња у свету, преточен је из вештина, које су у прошлости, спретни коњаници из Пожаревца али и околних села приказивали током народних зборова и светковина. Године су пролазиле, Љубичевске игре су расле, развијале се, постајале популарније и чувеније али ипак мислимо да се мора још више учинити на њиховом представљању, осталим крајевима наше лепе Србије али и Европе и света.Велики Милош, као владар који је ослободио Србију од вишевековне турске окупације знао је да је после освајања слободе први задатак да се прошлост остави иза себе и да се гледа у будућност. Тај Милошев постулат смо преузели и као начин вођења града, па ће и ове игре бити један од показатеља да ли је тај пут исправан. Као представници власти увидели смо да, на пример, уређење центра града, хиподрома и ергеле Љубичево, прављење атрактивног пратећег програма и оснаживање спортског дела Игара, не значи неопходно и трошење великог новца, али обавезно захтева пуно одрицања, рада и организације. Сви знамо да Пожаревац не би био исти да он није решио да, инспирисан његовом лепотом, вредним занатлијама и вештим трговцима, од њега направи себи другу престоницу. Изгледа да смо ту поруку мудрог владара из 19. века помало заборавили и временом прихватили здраво за готово значај нашег града за Србију. Време је Пожаревљани да се тога присетимо, и напретком нашег града у будућим данима одужимо нашем Милошу, нашој Србији“, закључио је Спасовић.  
Одмах по завршетку градоначелниковог говора, окупљеним посетиоцима се обратио и председник Републике Србије, Томислав Николић који је поручио да су Љубичевске коњичке игре симбол српске храбрости, истрајности и снаге. Да је вишебој отелотворење тог симбола и да изузетне вештине витезова, представљају одавање почасти славним прецима.
"То је јасан сигнал да Србија не треба да се боји за своју будућност. Не може свако да постигне успех у овом вишебоју. Много тога зависи и од племените животиње, са којом сваки од ових јунака сарађује. Коњ може да осети праве људске емоције, да нас препозна, одбија да приђе агресивном човеку, док мирном и сталоженом прилази сам, казао је Николић и додао да је то можда добар тест за оне који немају праву слику о себи, зато што му се окружење диви и ласка.
"Драги Пожаревљани, гости Пожаревца и гости Љубичевских коњичких игара, изузетно ми је задовољство што имам прилику да отворим коњичке игре. Као почасни председник организационог одбора и као председник Републике Србије, која ће од ове године као институција бити покровитељ ове манифестације, са великим задовољством проглашавам 53. Љубичевске игре отвореним", рекао је на крају свог обраћања председник Републике Србије Томислав Николић.
Тада је кренуо дефиле, а од стране организатора, обећана милтимедијална представа је изведена у пуном сјају. Тако је, поред уобичајеног проласка фијакера, ове године уведен и разговор од стране медијатора на улици са историјским личностима у фијакерима који су или рођени или значајан део живота провели у Пожаревцу. Редом су се Пожаревљанима обраћали глумац Миливоје Живановић, глумица Живка Матић, индустријалац Ђорђе Вајферт, глумица Жанка Стокић и сценариста Слободан Стојановић.
На самом крају, на игре у суботу и недељу је окупљене позвао нико други до књаз Милош Обреновић, по кога су послати витезови на самом почетку дефилеа.
Према најавама, почасни витез ЉКИ постао је Горан Бреговић, коме је градоначелник Бане Спасовић уручио сабљу.