Вести

Пожаревац град уличне уметности

Град Пожаревац реализовао је први ,,Фестивал уличне уметности'', у сарадњи са ,,Стрит смарт'' колективом из Београда. Бројни уметници из Уругваја, Перуа, Холаније, Шпаније, Немачке, Хрватске... успели су да за мање од седам дана осликају велике површине женског затвора и фасада у Табачкој чаршији, као и водовода врло квалитетним радовима, какве до сада нисмо имали прилике да видимо. По завршетку фестивала Пожаревац је добио више од 20 мурала, који су значајно оплеменили поменути простор.
Ретко који Пожаревљанин је могао да претпостави колико ће се зид женског затвора или делови фасада у Табачници променити за само недељу дана. Ипак, када је све завршено,  велики број наших суграђана свакодневно са интересовањем посматра радове, док се многи од њих фотографишу уз дела настала на зиду женског затвора. 
Светлана Милутиновић, помоћница градоначелника за урбанизам, која је и покренула ,,Фестивал уличне уметности“,  истакла је да је ово  тек почетак, и да се нада да ће град Пожаревац за неколико година моћи да се похвали бројним уметничким делима, која ће град претворити у праву галерију на отвореном. Она се захвалила пре свих градоначелнику Пожаревца на подршци, а потом и „Стрит смарт“ колективу на одличној сарадњи, затим удружењу „Арт дистрикт“, који је окупио локалне уметнике, који су такође дали свој велики допринос, руководству бројних институација у граду попут Дома ученика средње пољопривредне школе ,,Соња Маринковић'', Казнено поправном заводу за жене у Пожаревцу, КПЗ ,,Забела", Галерији ,,Милена Павловић - Барили", ЈКП Паркинг сервис, Министарству правде Републике Србије, ергели Љубичево...
Улична уметност је покрет 21. века који је за врло кратко време стекао велику популарност у свету. На тај начин готово свака фасада или зид постају простор за стварање уметника, готово без граница. Уз уличну уметност постало је могуће да се за врло кратко време  и уз релативно мали утрошак средстава читави квартови претворе у галерије на отвореном. Ових дана и Пожаревац је добио такве галерије.  Наравно, сваки рад је посебно ауторско дело, као и у осталим врстама уметности.
Што се самих уметника тиче, и поред тешких услова за рад, услед високих температура, на крају су сви прокоментарисали да Пожаревац напуштају носећи са собом пуно позитивне енергије и да једва чекају да дођу поново.