Вести

Пожаревац прихватио Повељу о родној равноправности

Градоначелник града Пожаревца Бане Спасовић  потписао је данас Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу. Повељу је саставио Савет европских општина и региона са својим партнерима, националним асоцијацијама локалних и регионалних власти 2006. године, а направљена је тако да има двоструку улогу: политичко обавезивање на унапређење родне равноправности и практичан алат који помаже локалним управама, да кроз своје политике уведу принцип родне равноправности у свим областима живота за које су надлежни.
У првом делу Повеље, дато је шест основних начела која су у њеној основи. Други део говори о начину имплементације Повеље и њених одредаба. Трећи и главни део Повеље садржи све надлежности локалног нивоа управљања у већини европскх земаља, груписане у неколико тема: демократска одговорност, политичка улога, општи оквир за равноправност, улога послодавца, јавне набавке и уговарање, улога пружања услуга, планирање и одрживи развој, улога надзорног тела, братимљење и међународна сарадња.
Потписивању Повеље присуствовали су и Јелена Николић, председница Савета за родну равноправност града Пожаревца као и Розета Алексов координаторка за родну равноправност на локалном нивоу при сталном савету градова и општина.
„Сараднице које имам у локалној самоуправи доказ су да је одлика жена изузетна свестраност у послу и ефикасно обављање радних задатака, али намеће се питање, зашто их није више? Одговор на то питање али и део решења понудиће ова Повеља која је данас пред нама и која ће нам свима помоћи да снажно и одмах одбацимо од себе, али и из институција стереотип о томе да је жена слабији пол. Сматрам да се тиме дамама од малих ногу стављају калупи који их касније спречавају да се искажу кроз каријеру за коју имају талента, чиме губимо сви ми као друштво. Све ово не говорим напамет, већ имајући у виду сјајне сараднице са којима заједно доносим свакодневно одлуке, које су важне за град“, рекао је Бане Спасовић.
Розета Алексов је истакла задовољство потписивањем овог документа од стране Пожаревца, напоменувши да је овде наишла на одличан пријем.