Вести

Први корак ка трафо станици „Пожаревац 2“

У Пожаревцу је данас потписан уговор о преносу земљишта са Града Пожаревца на Републику Србију, а у циљу изградње трафостанице 110/35/10 КВ "Пожаревац 2". Уговор су потписали градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и Невенка Зељковић, Начелник Одељења за располагање грађевинског земљишта републичке Дирекције за имовину РС.
"Град Пожаревац активно ради на обезбеђивању адекватних услова за индустријску зону у Пожаревцу, а једна од таквих активности је пројекат и земљиште на коме треба да се гради трафостаница која ће праткично обезбедити резервно напајање града. Оно што је сада можда примарнији и важнији циљ, јесте , да обезбеди довољно енергије за постојећу индустријску зону, као и индустријску зону која се тренутно формира на локацији некадашње Шећеране ", рекао је на самом почетку конференције Бане Спасовић.
Читав посао око преноса земљишта завршен је за неколико месеци, док су претходне власти безспешно покушавале да покрену процес изградње, а пренос земљишта је први корак, скоро пет година. Скупштина града Пожаревца донела је 8. јула одлуку да Град пренесе два хектара земљишта у својину РС, како би се почело са пројектом изградње трафо станице, коју ће радити Електродистрибуција Србије.
Овим пројекат је од непроцењиве важности за Град Пожаревац, јер ће се његовим завршетком обезбедити додатни капацитети електричне енергије, као и резрвно напајање, што ће значити и квалитетније снабдевање струјом.
"Ово је само један од пројеката на којем у последње време ради град Пожаревац, Влада Републике Србије и Републичка Дирекција за имовину. Потписивањем данашњег уговора створени су се услови да, земљиште предвиђено за изградњу трафо станице планским актом пређе у својину Републике Србије. Тим чином Република, стиче услове да уступи инвеститорска права предузећу Електродистрибуција, која ће преко свог огранка у Пожаревцу даље предузимати све радње у име и за рачун РС, као инвеститора изградње постојећег енергетског објекта. Надам се, да ћемо ми имати прилике да се сусрећемо у наредном периоду у оквиру других пројеката везаних како за енергетске, тако и за друге објекте који су од значаја за град Пожаревац ", рекла је Невенка Зељковић, начелник одељења за располагање грађевинског земљишта републичке Дирекције за имовину.
"Пожаревац има једнострано напајање и сведоци смо да је претходних неколико година долазило до честих прекида у испоруци електричне енергије. Уложили смо значајна средства у обезбеђењу катастарске парцеле, радили смо разне Елаборате о оправданости и успели смо да у сва планска акта унесемо ову инвестицију. Вредност инвестиције у крајњој фази је нешто више од 9 милиона евра. Кренућемо у пројектовање и обезбеђење услова за добијање првих грађевинских дозвола, а у трогодишњем плану успели смо да обезбедимо фазну изградњу“,  рекао је Дејан Савић, директор Огранка Електродистрибуција Пожаревац.