Вести

Расим Љајић у посети Виминацијуму

Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација данас је обишао Археолошки парк Виминацијум, који ће 2018. угостити најзначајније светске археологе.
Како је сам напоменуо, циљ посете је да се на лицу места увери у стање у коме се налази, као и да договори са представницима локалне самоуправе и управе Виминацијума наредне пројекте на његовом унапређењу.
Судећи по министровом изразу лица при обиласку амфитеатра али и Домуса, надлежни у овом парку су у прошлости оправдали новац који је уложила држава и тиме заслужили наредна улагања, нарочито пред велики догађај који се за две године одвија у Србији, а у који је укључен и Виминацијум.
- 2018. године у Србији се одржава Светски конгрес археолога уз учешће 1.200 еминентних стручњака из те области. Конгрес ће се одвијати у Београду и Виминацијуму и ми до тада морамо још много тога урадити како би Виминацијум али и Србију представили у најбољем светлу светским археолозима. Већ смо финансирали пројекте у вредности од 29 милиона динара укључујући и пристан код Костолца. Министарство је спремно да помогне и данас смо овде да видимо који су приоритети Виминацијума како би тај конгрес али и туристе које очекујемо у још већем броју него до сада, дочекали спремни. - навео је министар Љајић изневши податак да Виминацијум годишње посети 80.000 туриста, 30 одсто из иностранства, што га сврстава у најзначајнијих десет локалитета у Европи.
Љајић је као један од стратешких циљева туризма у Србији назначио прављење јединствене тематске културне руте у коју би свакако био укључен и Виминацијум.
Један од домаћина министру Љајићу био је и пожаревачки градоначелник Бане Спасовић који се захвалио Министарству трговине, туризма и телекомуникација на досадашњој помоћи и навео да је Пожаревац, препознавши значај, иницирао и израду стратешког документа развоја туризма који ће бити готов ове године.
- Два стуба развоја ће свакако бити Виминацијум и Ергела Љубичево, који су одавно превазишли локални значај. Они су од националне важности, а Виминацијум се већ позиционирао у првих десет у Европи. Град ће њихов развој, између осталог, пратити и помоћи изградњом путне инфраструктуре а ту мислим и на изградњу обилазнице око Костолца који ће се реализовати током ове или почетком следеће године. - навео је Бане Спасовић.
- Ја сам данас примио дарове, и од министра који је казао да смо препознати као део стратешких циљева државе и од градоначелника који је обећао помоћ, а када примате дарове, остаје вам само да се смешкате. - казао је у свом стилу др Миомир Кораћ, директор Археолошког парка Виминацијум и додао: - Није све у новцу. Најважнија ствар у овој причи је то што је држава сада свесна чињенице да је битно да покажемо шта овде све имамо и чиме смо задужили Европу и свет. Иако смо у Виминацијуму подсетићу и на Лепенски Вир и његову културу од пре 10.000 година, затим први металурзи са простора источне Србије пре 7.000 година, па римски императори... - казао је у једном даху др Кораћ, наводећи садржаје који би требали да буду саставни део будуће културне руте Србије.
Током данашње посете министра Љајића, у Виминацијуму су поред градоначелника Пожаревца Банета Спасовића и његових сарадника били присутни и председник Градске општине Костолац, Иван Савић, са својим тимом.