Вести

Скупштина одбила извештај Водовода

Скупштина града Пожаревца није усвојила извештај о пословању ЈКП „Водовод и канализација“. Прихваћена одлука о продаји земљишта за потребе изградње ритејл парка. Снижена цена грејања. Установљене награде „Полицајац године“ и „Ватрогасац године“. Усвојен ребаланс буџета.
На седници Скупштине Града Пожаревца, којом је председавао Бојан Илић, одборници нису прихватили извештај о пословању ЈКП „Водовод и канализација“. Нешто раније, извештај није усвојило ни Градско веће Града Пожаревца. На тај начин потврђен је став Српске напредне странке, изнет још пре годину дана, када је услед високе концентрације нитрата у води донета одлука да вода није за пиће, да ЈКП „Водовод и канализација“ није предузело адекватне мере да се то спречи. Тада је затражена и смена директора Саше Ваљаревића.
 У образложењу које је доставило Веће између осталог се наводи и да „Увидом у извештај о реализацији програма пословања ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац за 2015. годину утврђено је да је приликом сачињавања истог на снази била ванредна ситуација. Међутим и поред те околности у извештају се нигде не спомиње ванредна ситуација нити како је превазићи. Имајући у виду ту чињеницу приликом разматрања извештаја није могло детаљно да се сагледа шта је ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац до тренутка увођења ванредне ситуације предузело да не дође до повећања садржаја нитрата у води, што представља разлог за увођење ванредне ситуације. Даље је утврђено да се постројење за прераду „Млава“, уопште не спомиње у извештају нити се радило на његовом пријему а исти је случај и са водоизвориштем ,,Меминац“ који би сигурно помогли водоснабдевању Града Пожаревца и Градске општине Костолац. У делу извештаја који се односи на циљеве за 2016. годину не помиње се укидање ванредне ситуације, као ни евентуални начини за изналажење решења за снабдевање грађана здравом пијаћом водом што је основни циљ ЈКП ,,Водовод и канализација“ Пожаревац. Такође треба истаћи да у циљевима за 2016. годину није наведено проширење водоводне мреже у селима Бубушинац, Маљуревац и др. и самим тим повећање броја корисника и повећање прихода од наплате воде. Предвиђена је примена ГИС-а (географски информациони систем) и алата за детекцију и смањење губитака у пуном капацитету али исти нису дали резултате јер губици воде се уопште нису мењали, односно нису смањени“.
Градоначелник Бане Спасовић је изнео примебе и на висину зарада високих руководилаца ЈКП “Водовод и Канализација“, а у извештају се замера што плате запослених представљају 60-70 одсто од прихода остварених од обављања основне делатности. Једна од најважнијих замерки на рад Водовода је и та да у време трајања ванредне ситуације није било основа за изузеће од јавних набавки јер се ситуација са сушом није могла сматрати елементарном непогодом.  Пратиле су се и временске прилике и водостаји и вредности нитрата, а увођењу ванредне ситуације претходио је ванредни догађај, готово месец дана раније. 
Скупштина је усвојила извештаје осталих јавних предузећа.
Скупштина је усвојила и одлуку о продаји око 80 ари земљишта фирми Stop Shop за потребе узградње ритејл парка. Поменута фирма нешто раније је купила око два хектара земљишта од предузећа Арива. Према најавама које је на Скупштини изнео градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, то је прва директна инвестиција у Пожаревцу после 30 година. У ритејл парку требало би да се изгради око 10 000 метара квадратних пословног простора, и запосли више од 300 радника.
Директор ЈП „Топлификација“ Дејан Дачић истакао је су се услед доброг пословања овог предузећа стекли услови за умањење фиксног дела рачуна за 6 одсто.
Одборници су усвојили ребаланс Буџета града, који је увећан за око 40 милиона динара, и сада износи 4,18 милијарде динара. На консолидованом рачуну трезора града Пожаревца, 30. јуна, налазило се нешто више од 1,5 милијарде. У првих 6 месеци ове године, остварени приходи износе око 2,9 милијарди динара, што је скоро 70 одсто плана (4,1 милијарда). С друге стране расходи у истом периоду су реализовани у износу од око 1,4 милијарде, или 34 процента.