Вести

Трибина о борби против корупције

Корупција спада у најштетније појаве у друштву и држави. Њени ефекти најчешће погађају најслабије и незаштићене, ометају нормалан економски развој, нарушавају кредибилитет институција..., а корист од ње имају појединци који најчешће злоупотребљавају јавна овлашћења која су им дата. 
Борба против корупције је окосница политике СНС и на државном и на локалном нивоу. То је борба за здраву, снажну и уређену Србију – поруке су са трибине на тему „Борба против корупције“, одржане данас у просторијама Српске напредне странке, у организацији Савета за борбу против корупције Српске напредне странке и Градског одбор СНС Пожаревац. На поменуту тему говорили су др Угљеша Мрдић председник Савета за борбу против корупције СНС, Србислав Филиповић, народни посланик и секретар савета, Никола Јеленковић, потпредседник савета и Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.Окупљеним грађанима предочене су могућности решавања једног од највећих проблема целокупног друштва и државе - проблема корупције.
Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, први се обратио присутнима и говорио о конкретним примерима и резултатима борбе против корупције у Пожаревцу у последње две године, а нарочито у периоду од када је Српска напредна странка преузела главне полуге власти у граду. Он је истакао да је корупција присутна и у Пожаревцу, да су главне области у којима постоји јавни сектор (привреда, здравство, школство, локална самоуправа...), као и да Градски одбор СНС Пожаревац у потпуности спроводи политику странке усмерену на борбу и нулту толеранцију према овој негативној појави. „У претходне две године поднели смо низ пријава против виновника афера. Прошле године имали смо аферу у ЈП Дирекција за изградњу која је такође окончана пријавом. Имали смо проблема са водоснабдевањем. Ванредна ситуација трајала је неуобичајено дуго. Видели смо како су утрошена средства, без прикупљања три понуде, и то је један од главних разлога због којих Градско веће није усвојило извештај о пословању ЈКП „Водовод и канализација“. У првим данима по преузимању власти променили смо начелника службе Урбанизма у Градској управи, рекао је између осталог Спасовић.
Он је додао и да је у борби против корупције неопходна стриктна примена и доношењее нових закона, како би се борба водила системски. „Поштовање процедура може спречити појаву коруптивних радњи. Мора бити и повећања зарада, јер је и то начин да људи не долазе у искушења“.
На крају, градоначелник је истакао да је један од кључних елемената борбе подизање свести код становништва. „Често грађани очекују да неко други води борбу против корупције уместо њих. Стално напомињем да то морамо радити ми, и подићи свест. Морамо да мењамо себе јер само на тај начин можемо довести до тога да Србија напредује“, закључио је Спасовић.
Никола Јеленковић, потпредседник Савета за борбу против корупције Српске напредне странке истакао је да су „храбри потези премијера Вучића и јасна визија онога што се жели урадитисрбију у свету препоручили као озбиљног партнера“. Он је додао да грађани морају и имају право да знају где је, како и на шта потрошен сваки динар, и да сви морамо бити уједињени око тог питања. Он је истакао неке од примера системске борбе против корупције, пре свега Закон о узбуњивачима и Закон о заштити права на суђење у разумном року, систем Е – Порези, као и чињеницу да се у најновије извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу придруживања ЕУ констатује да Србија спроводи амбициозан циљ политичких и економских реформи, међу којима је и борба против корупције. „Процес чишћења државе од корупције и криминаа је један револуционаран посао. Тај посао је оно око чега ми вечерас и никада више не смемо да имамо дилему. Одлазак корупције је уско везан и за проблем менталитета и навика нашег друштва. И волео бих да по овом питању сви будемо без компромиса“, рекао је Јеленковић.  
Народни посланик и секретар Савета за борбу против корупције Србислав Филиповић говорио је о конкретним потезима државе, усмереним на системску борбу против корупције. У свом излагању он се осврнуо на реформу Пореске управе, која се спроводи са циљем боље наплате и спречавања утаје пореза, Државне ревизорске институције, увођењем инструмената интерне финансијске контроле, реформе Управе царина која се између осталог, спроводи и у сарадњи са ЕУ, и најавио доношење Закона о пореклу имовине. Филиповић је изнео податак да је пре доношења новог Закона о јавним набавкама Србија на намештеним тендерима годишње губила најмање 600 милиона евра. Као посебан проблем, Филиповић је истакао процес приватизације, као једну од „најризичнијих“ области корупције, и додао да у извештају Савета за борбу против корупције из септембра 2012 године произилази да су услед непрецизности низа приватизационих прописа и нетранспарентношћу, омогућене бројне незаконитости. Он се осврнуо и на пример Пожаревца и рекао да су долазећи у Пожаревац „на улазу видели ефекте пљачкашке приватизације, када је нестало све што су Ваши очеви и дедови стварали“.
Др Угљеша Мрдић, председник Савета за борбу против корупције истакао је да „борба против корупције има само почетак, али нема крај“. У свом излагању он се посебно осврнуо на неопходност подизања свести код грађана на штетност ове појаве, као и на сарадњу грађана са институцијама власти приликом пријављивања случајева корупције и непристајања на корупцију, као најефикасније методе за спречавање ове штетне појаве. „Морате и ви нама да помогнете. Сарадња мора бити двосмерна. Нисте свесни колико можете да помогнете. Једна ваша информација може много тога да промени“, закључио је Мрдић.
У својим питањима и сугестијама грађани су показали највише интересовања за проблеме корупције са којима се најчешће сусрећу, пре свега на локалном нивоу.