Вести

Трибина Уније жена посвећена здрављу и раном откривању и лечењу карцинома дојке

Унапређење положаја жена и брига о здрављу одувек је у фокусу Уније жена ГрО СНС Пожаревац. Са тим циљем вечерас је одржана трибина на тему раног откривања и лечења карцинома дојке, на којој је предавач био наш познати хирург др Драшко Дачић. Мала сала Центра за културу била је испуњена до последњег места, што показује да је интересовање за ову тему велико.

Верица Савић, председница Уније жена СНС Пожаревац прва се обратила присутнима и истакла да је унапређење положаја жене у сваком смислу основни циљ Уније жена на локалу. Она се захвалила др Дачићу  и Градском одбору на подршци Унији жена у организацији трибине, и додала да готово да нема особе која се на директан или индиректан начин није сусрела са овом болешћу. Трибина из тог разлога има за циљ да кроз стручне савете помогне да се последице по здравље жена колико је могуће ублаже.

Саша Павловић, потпредседник Градског одбора рекао је да Унија жена има пуну подршку у организацији оваквих догађаја и истакао да је познато колико рано откривање неке болести може да помогне у лечењу, нарочито код оних болести где нема превенције.

У уводном делу обраћања др Дачић осврнуо се на статистичке податке и истакао да је карцином дојке карактеристичан за развијене државе, и и да спада у болести код којих се број оболелих годишње повећава за 3%. У Србији око 12% жена оболи од ове болести. Из тог разлога едукација становништва о начинима раног откривања је веома важна.

Унија жена најавила је да ће наставити са организацијом оваквих и сличних догађаја.