Вести

У Пожаревцу обележен Дан победе

Полагањем венаца на Спомен костурницу погинулим борцима Црвене армије на Чачалици и Споменику погинулим родољубима, у Пожаревцу је обележен 9. мај Дан победе над фашизмом.

Венце су на споменик положиле делегација Града Пожаревца, амбасаде Руске федерације, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Градске општине Костолац, Браничевског управног округа, Српске напредне странке, као и осталих странака и удружења грађана.

Код Споменика палим родољубима присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да овај дан славимо као моменат тријумфа правичних над тиранима и да овај историјски тренутак није важан само као пад нацистичке идеологије и наопаког светског поретка, већ је заправо његова суштина у симболици победе добра над злом:“Ту вечиту борбу је наш народ, током бурне историје, водио увек на страни правде и правичних, што је био случај и тада, током Другог светског рата. Изгубљени животи наших ратника нису једина жртва коју су поднели ти храбри људи. Подједнаку жртву су поднеле њихове породице, као и целокупна држава која је изгубила близу милион својих људи. То је, сразмерно броју становника једна од највећих трагедија једног народа који је учествовао у овом великом страдању. Нада човечанства да је тај велики рат уједно био и последњи ратни сукоб који ће се водити на планети, распршиле су већ наредне деценије.“

Испред Српске напредне странке венце на  Спомен костурницу погинулим борцима Црвене армије положили народна посланица Ана Миљанић и заменик градоначелника Славиша Алексић, а на споменику погинулим родољубима члан Градског већа Бојан Динић и одборница Ана Илић.