Вести

Вучић у Пожаревцу: Отворена фабрика ПКЦ

Компанија „PKC Wiring Systems doo“, која је дао интернационалне „Motherson“ групе, отворила је данас у Пожаревцу свој трећи погон у Србији, у присуству председника Александра Вучића.

Отварању су присуствовали и власник „Motherson“ групе Вивек Чанд Сигал, министарка привреде Анђелка Атанасковић, градоначелик Града Пожаревца Саша Павловић, народни посланици Ана Миљанић и Верољуб Арсић, председници општина Браничевског округа и други званичници. Долазак председника дочекао је и велики број грађана који су се окупили испред фабрике.  Вучић се одмах по доласку обратио окупљеним грађанима.

Када хоће да се нашале са својим градом Пожаревљани кажу да живе у граду са превише историје. Међутим, овај град је важност стекао производњом и трговином. Овде су увек живели вредни људи. Од деведесетих и двехиљадитих губимо све оно што су људи стекли од периода након Другог светског рата. Данас сам срећан и зато посебно захвалан господину Сегалу, што су после Смедерева и Ћуприје одабрали баш Пожаревац. 4,2 милиона субвенција ће од државе доћи овде, уз захтев да овде буде запошљено 900 људи. Људи који ће донети другу или трећу плату у своју породицу, да би лакше живели у овим тешким временима. Надам се и да ћемо овим успети да вратимо део људи који су отишли из наше земље. Не само Пожаревац, свако место у Браничеву је остало без великог дела становника, јер нису могли посао да нађу. Надам се да ће неки од људи који данас овде крећу да раде, завршити као наш домаћин који је са својом мајком, по чему фабрика носи и име, отворио фабрику са капиталом од 14 долара. Данас има више од 300 фабрика и ниједна није затворена, само отвара нове“, рекао је Вучић.

Компанија „PKC Wiring Systems doo“, део међународне „Motherson“ групе, данас је у Пожаревцу отворила фабрику делова за аутомобиле у којој ће радити 900 људи. То је трећи погон те компаније у Србији – у фабрици у Смедереву запошљава 3.826 радника, а у Ћуприји 286.

То су ствари које нас данас радују у овим тренуцима када се свет бави ратовима и преживљавањем.Без посла и радних места све недовољно вреди. Далеко је од тога да је све најлошије у Србији. Увек нам је наше грожђе било киселије, а друго слађе. Наша молба је људима да се врате у земљу, да улажу овде свој новац и своје знање“, додао је он.

У обраћању грађанима, председник се осврнуо и на проблеме на Косову и Метохији, и на погоршане односе у свету који свој утицај имају и на Србију.

 Добијамо додатне лоше вести с Косова, Албанци имају план да тихо заузму север.Албанци покушавају да испод жита, уз помоћ њихових највећих европских сила КВИНТЕ у целини, да тихо заузму и окупирају север Косова и Метохија, њихов тзв. министар унутрашњих послова да у потпуности контролишу језеро Газивода што би значило ново кршење бриселског споразума, јер по њему полиција на северу мора да припада протекторату севера. Ако и замолите људе у Бриселу да утичу на те људе да не предузимају ништа против српског народа, они вам кажу “да, све је у реду” јер су један мали проблем решили, а онда буде и горе. Упозоравам и једне и друге, нећу више да их молим, да то више не ради. Српски народ ни насиље ни кршење међуанродног права више неће да толерише. Што сте се играли, играли сте се. Ако можете да поштујете норме које сте сами донели можете, ако не можете, има ко ће“, реако је председник

Вучић је изјавио да зима неће бити лака ни у политичком смислу.  Зима неће бити лака због сукоба у Украјини, због милион проблема који су задесили свет. Трудићемо се да буде што лакша за наше грађане, да што мање осетите. У суботу ћемо имати важних објава, важних ствари за све људе, за све грађане у Србији, молим вас да својој држави помогнете и да разумете тежину свега у чему се данас налазимо. Да будем искрен, нигде не могу да наиђем на погодније тле, него што су људи у Пожаревцу који су увек знали колико је важно да се буде уз државу, навео је Вучић.

На крају, Вучић се захвалио свим присутним грађанима и осврнуо на будуће инвестиције које ће Република Србија остварити у Пожаревцу. „Данас је посебан дан, и срећан сам јер присуствујем оваквим догађајима. Зато смо данас говорили и о затвореном базену, и свему што долази. Решавање пречистача отпадних вода, и све то долази у наредном периоду, и зато ће Пожаревац имати више него икад. Сигуран сам да ћемо моћи да обезбедимо људима будућност, а оно што је најважније је враћање људи из иностранства. Лепо је живети у Србији, и направићемо да људи лепо живе“ реако је Вучић.

Председник је најавио да ће опет доћи у Пожаревац и на отварање затвореног базена.

Притиском тастера фабрика је пуштена у рад.

Председник Србије Александар Вучић је имао прилику да заједно са радницима обиђе фабрику, и да разговара са запосленима који тренутно има око 550.

Истакао је колико ће отварање ове фабрике бити значајно за породице у Пожаревцу - у многе куће стићи ће друга плата.

Председник је истакао да је борба за фабрику овде дуго трајала.

Ово је велика и добра ствар за нас.Када дође једна фабрика, дође и друга и трећа, најтеже је да прва дође“, истакао је Вучић.